O vašem zdravlju

Svjetski dan čaja: čaj kao lijek

Kad kažemo čaj izvorno se smatralo samo da je to napitak od čajevca ili Camellie sinensis. Danas se pod riječi – čaj smatra napitak od raznih drugih biljaka. Danas razlikujemo zaista veliki broj različitih čajeva različitih okusa s raznim dodacima npr. sušenih komada voća i sl.

Kako je nastao čaj?

Prema kineskoj legendi, osvježavajući učinak listova čaja slučajno je otkrio kineski car Shen Nung prije 4000 godina. Shen-Nong otkrio je tajnu pripreme ovog napitka prilikom jednog od svojih mnogobrojnih lovačkih izleta godine 2737. pr. Kr. Kada je htio prokuhati  riječnu vodu u posudi na vatri  vjetar mu je donio jedan list sa stabljike čaja koja je tu u blizini rasla. Pretpostavlja se da se je odmarao ispod stabla biljke Camellia sinensis. Voda u posudi je promijenila boju i  razvio se je specifičan  miris. Nakon što je popio tu tekućinu bio je oduševljen aromom a nakon ispijanja osjetio je i osvježenje te nije osjećao umor. Tako je, smatra se, nastao napitak kojeg danas poznamo pod imenom čaj.

Prve zapise o čaju i njegovoj pripremi pod imenom Ch’a Ching (eng. Tea Classic) napisao je Lu Yii, a zapisi datiraju iz osmog stoljeća.

Tijekom vladavine dinastije Tang (618. – 907. g.) čaj je proglašen kineskim nacionalnim pićem. Ming dinastija (koja je trajala 1368.-1644. godine) donijela je i novi način spremanja čaja. Listovi nisu više bili usitnjeni da bi nastao prah, nego jednostavno cijeli listovi prelijevani vrelom vodom. Pijenje čaja je postajalo sve popularnije tako da je čaj postao dio svakodnevnog rituala u cijeloj Kini.

Prema predaji, tijekom boravka u Kini, japanski budistički redovnici su ga donijeli u Japan te je postao neizostavan dio japanske kulture od 12. stoljeća. U 17. stoljeću  pijenje čaja postalo značajan dio japanske kulture.

Po predanjima tradicija pijenja čaja se iz Kine prvo proširila na Tibet gdje ga je u formi prešanih cigli i kolačića donio sin jednoga tibetanskog kralja. Tradicija čuvanja u ciglama prešanog čaja se do danas sačuvala u Tibetu.

Prema nekim zapisima u Veliku Britaniju čaj je donesen iz Kine a donijeli su ga pomorci koji su radili za tvrtku East India Company. Prvi  uvoz pošiljke čaja u Englesku zabilježen je 1664. godine. Na početku 17. stoljeća Englezi su bili obožavatelji pijenja čaja.  Povlastica ispijanja čaja je zbog visoke cijene, u početku  bio samo za  plemiće  i druge imućne građane. Od 1880. godine  Englezi su počeli uzgajati čaj u njihovim bivšim kolonijama u Indiji i Cejlonu, današnjoj Šri Lanki. Do tada u Europu je stizao uglavnom samo zeleni kineski čaj. Englezi su listove čaja ubrane u svojim kolonijama puštali da duže vrijeme fermentiraju te je tako dobivan – crni čaj koji je više odgovarao okusu Europljana. O popularnosti ovog napitka govori i podatak da je 1700. godine u Londonu  registrirano više od 500 kavana u kojima se prodavao čaj. Prema podatcima,  danas ovaj napitak predstavlja gotovo polovinu ukupnog unosa tekućine odraslih Britanaca.

U svijetu je poslije vode čaj najčešće konzumirana tekućina. Najveći proizvođač čaja na svijetu je Kina sa proizvodnjom od 1,4 milijuna tona čaja godišnje. Slijedi Indija sa 991.180 tona čaja godišnje, pa Kenija sa 399.000 tona.

Danas je jedan od najpopularnijih napitaka u cijelom svijetu, a zbog višestruko pozitivnog učinka na zdravlje još uvijek je predmet mnogih istraživanja.

U 18. stoljeću počela su prva istraživanja zdravstvenih dobrobiti čaja, a tek u 19. stoljeću zabilježeni su i prvi dokazi o njegovoj djelotvornosti i zdravstvenim vrijednostima. O ljekovitim svojstvima raznih biljnih vrsta pisali smo u gotovo svakom broju ADIVA časopisa.

Ako vam je hladno, čaj će vas ugrijati. Ako vam je vruće, čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni, čaj će vas razveseliti. Ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti. (William Gladstone, 1865. g.)

Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like