O vašem zdravlju

Pripremite se za sunčanje

Koža je primarno zaštitni organ kojim se tijelo štiti od mehaničkih, termičkih i kemijskih učinaka, a i od infekcija. Njom se sprečava prekomjeran gubitak vode iz tijela i regulira njegova toplina. Kako bi se osigurala normalna tjelesna temperatura, u slučaju hladnog vremena drhtanje nam pomaže pri zagrijavanju, krvne kapilare se kontrahiraju kako bi se spriječilo preveliko hlađenje krvi i zbog toga je naš ten bljeđi. Isto tako kod povišene temperature kapilare se šire i tijelo gubi dodatne kalorije i koža postaje crvenija. U izvršenju ovih funkcija koža se stalno obnavlja.

U epidermi se pod utjecajem UVB zraka sintetizira vitamin D, a on je jako bitan u apsorpciji kalcija.

Zahvaljujući svojoj selektivnoj propusnosti koža onemogućava ulazak određenih kemijskih tvari u organizam i sprečava pretjerani gubitak vode. Normalna koža je prirodno kiselkasta pH 4-6, te tako štiti od razvoja bakterija i gljivica.

Anatomija

Koža se dijeli na tri glava sloja: epidermis (pokožu), corium (kožu), subcutis( potkožu).

  • Epidermis- epiderma se sastoji od dva bitna dijela : suhi dio (stratum corneum i stratum lucidum) i vlažni dio (stratum granulosum, stratum spinosum, stratum basale). Najgornji sloj je stratum corneum tj. rožnati sloj koji se sastoji od više redova keratiniziranih stanica koje se ljušte na površini. Na vanjski rožnati dio nastavlja se stratum lucidum(sjajni sloj).
  • Stratum granulosum(zrnati sloj), reflektira svjetlo i čini kožu neprozirnom. Na njega se nastavlja stratum spinosum(trnasti sloj), te slijedi stratum basale. On je sastavljen od stanica koje se neprestano dijele i potiskuju stare stanice koje postepeno odumiru i orožavaju. U najdubljim sloju nalazimo stanice koje sadrže melanocite-oni stvaraju melanin koji štiti stratum basale od štetnih UV-zraka. Bazalni sloj sadržava samo limfu, zbog toga površinske ozljede ne krvare nego samo vlaže.
Za potpunu obnovu epiderme treba 4-6 tjedana.
  • Derma-corium je spojena neposredno s epidermom preko bazalne membrane. Sastoji se od papilarnog djela (sadrži krvne kapilare i završetke živaca) i retikularnog djela (sadrži korjene dlaka i žljezde znojnice). Derma je podupirač koži, sadrži specijalizirane stanice-fibroblaste, koji osiguravaju proizvodnju kolagena i elastina. Kolagenska vlakna su poredane u pravilne snopove i daju koži čvrst izgled i otpornost. Njihov se broj smanjuje starenjem a u potpunosti prestaje nakon 45.godine života. Kapilare omogućuju dovod hranjivih tvari do epiderme te sudjeluju u regulaciji tjelesne temperature, a živčani završeci kožu čini senzornim organom jer kožu čini osjetljivom na dodir, bol i temperaturu.
  • Subcutis-hipoderma je potkožno masno tkivo i zaštita je od mehaničkih udaraca, termičkih učinaka i služi kao spremište za masti. U njoj su najvažnije energetske zalihe našeg organizma jer sudjeluje u spremanju i otpuštanju masnih kiselina. Raspored adipocita ovisi o spolu : kod žena prevladavaju na području stražnjice i bedara, a u muškaraca na području abdomena.
Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like