O vašem zdravlju

Prekomjerna tjelesna težina: kako smršavjeti?

Prekomjerna težina ugrožava zdravlje, ruši samopouzdanje zbog utjecaja na naš izgled, izaziva umor i još dosta neprilika kojih bismo se rado riješili. Pokušavamo ju sniziti, trudimo se, pa i mučimo, ali rezultati su često ispod očekivanja.
U ovom članku upućujemo vas ili podsjećamo na samo neke bitne spoznaje, odluke i korake koje bi trebalo uvažavati (ali bez  detaljnog obrazlaganja jer bi to bio opseg jedne knjige.)

Prije neposrednog kretanja ka mršavljenju ne štedite vrijeme i trud saznati što više o tome:

  1.  kako nastaje prekomjerna težina,  koji su joj uzroci, kako se odvijaju procesi izmjene tvari u organizmu, (prvenstveno ugljikohidrata i masti) što kaže više nepristranih stručnjaka o istome
  2. koliko je važan način prehrane, izbor namirnica, njihova kvaliteta i uravnotežena primjena,
  3. aktivnosti koje štete na tom polju i one koje su korisne.

Budući da smo kao osobe različiti, ne tražimo  uzore izvan nas samih, radije osluškujmo sami sebe, prepoznajmo svoj unutarnji dobar ili loš osjećaj i pokušajmo razotkriti što ga je uzrokovalo. Često naime “mislimo” da smo gladni a zapravo nam nedostaje ili nas muči nešto posve drugo. Osigurajmo si vrijeme i mir za razgovor sa samima sobom, rasvijetlimo i prihvatimo da nas “ovo” muči a “ono” veseli i ispunjava.

Čitajmo i nastojmo shvatiti koji je put prerade i korištenja pojedinih vrsta namirnica u organizmu. Vidjet ćemo da npr. prekomjerno uzimanje namirnica koje znatno podižu razinu glukoze u krvi, potiču gušteraču (iscrpljuju ju!) da luči prekomjerne količine inzulina nakon čega slijedi pad glukoze, umor, drhtavica, vrtoglavica. Tada se ponovo javlja potreba za slatkim i krug se time zatvara na vrlo loš način.  Razgradnja masti i njihovo pohranjivanje u obliku masnih naslaga također je posredno vezano uz prisustvo glukoze. Osim inzulina i razni drugi hormoni imaju znatan utjecaj na procese izmjene tvari. Cilj je  hranom uzimati kombinaciju namirnica čiji će sastav osigurati optimalne količine bjelančevina, masti i ugljikohidrata te ostalih, za život neophodnih, tvari (vitamini, minerali, elementi u tragovima).

Unutar jedne grupe postoje namirnice bolje i lošije kvalitete. Npr. u grupi namirnica s ugljikohidratima poželjno je povrće, integralna tjestenina, voće, a manje poželjni su proizvodi od bijelog brašna, šećeri itd. Kod masti treba dati prednost maslinovom ulju, ulju suncokreta i repice a što više smanjiti unos masti životinjskog porijekla zbog utjecaja na razvoj bolesti krvožilnog sustava.

Kad je riječ o bjelančevinama, one su prvenstveno zastupljene u raznim vrstama mesa, u soji i dr.

Kad god je moguće, dajmo prednost ribama i mesu peradi,  a smanjimo upotrebu masnih mesa kao svinjetine, govedine i sl.

Od najvećeg je značenja i fizička aktivnost koja u današnje vrijeme mnogima izmiče, a nužna je za normalno funkcioniranje organizma, pogotovo za trošenje prekomjernih kalorija uzetih hranom. Ne treba naglašavati koliko je pri tom važan zrak bogat kisikom, jer kao što se zna, nema sagorijevanja (pa tako ni mršavljenja) bez prisustva kisika. Nije nužno provoditi baš određenu aktivnost, izbor je širok,od radova u dvorištu i vrtu, šetnji (ili bolje brzog hoda) kroz prirodu, trčanja pa i žustrijih kretnji po stanu (npr. čišćenja uz otvoren prozor). Osim toga, boravak u prirodi smiruje, opušta i ponovo nas uravnotežava.

Treba na kraju shvatiti i prihvatiti da je mršavljenje i održavanje  normalne tjelesne težine proces koji je dugoročan i zahtjeva prvenstveno promjenu prehrambenih navika, i pridržavanje određenih pravila u vezi s time. Svi pokušaji da se nešto učini raznim dijetama, na brzinu, samo su zavaravanje, te vrlo brzo slijedi povratak na staro, a često, i još u goru situaciju.

I još jedan puta naglasimo: važno je informirati se i razumjeti problem prekomjerne tj. težine i svoju specifičnu poziciju. Kad nam to postane jasno, “osvijetlili” smo “neprijatelja”, upoznali ga  i time je naša spremnost za borbu veća i sa realnim izgledima za uspjeh!

Miroslava Delač Ibriks, mr pharm.

Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like