Dodaci prehrani,O vašem zdravlju

Kako smilje djeluje na naš organizam?

Smilje, Helichrysum italicum (Roth.) iz porodice Asteraceae ( glavočike) je samonikla mediteranska biljka vrlo lijepog i intenzivnog mirisa.  To je višegodišnja grmolika biljka koja naraste do 60 cm visine. Stabljika je razgranata i ima sitne zeleno – srebrne dlačice, cvijet je sastavljen od više sitnih žutih cvjetova. Cvate od kraja svibnja do srpnja. Latinski naziv smilja potječe od grčkih riječi helios što znači sunce i chrysos što znači zlato, jer upravo tako izgleda njegov cvijet.

Rod Helichrysum je jako velik i  obuhvaća preko 600 različitih vrsta koje rastu na području Afrike, Madagaskara, Azije i Australije. Samo u južnoj Africi raste oko 250 vrsta roda H. italicum. Kod nas raste samoniklo na suhom i stjenovitom terenu diljem Mediterana a uzgaja se i na kontinentu kao ukras. Uzgoj u južnim dijelovima Hrvatske je u porastu zbog velike potrebe za izradu eteričnog ulja.

Ova biljka ima vrlo veliku ulogu u tradicionalnoj medicini u mediteranskim zemljama. U narodnoj je medicini poznata za liječenje migrena, psorijaze i astme. Ova biljka djeluje pozitivno na zgrušavanje krvi, pojačava apsorpciju hematoma. Laganim nanosima ulja smilja na povrijeđeno mjesto sprječava se nastanak hematoma ( crnih podlijeva).

Zanimljivo je da cvat zadržava svoju boju (sa nešto manjeg inteziteta) i nakon sušenja zbog čega je smilje i prozvano –  vječnim cvijetom.

Kemijski sastav

Cvijet sadrži vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05%) tako da je za proizvodnju kilograma eteričnog ulja potrebno ubrati više od tone cvjetova. Zbog specifične procedure proizvodnje, cijena eteričnog ulja smilja je vrlo visoka. Miris eteričnog ulja smilja je  intenzivan i podsjeća na pokošeno sijeno. Puno se koristi u parfemskoj i kozmetičkoj industriji samostalno ili u kombinaciji s drugim uljima.

Kemijski sastav eteričnog ulja vrlo je složen, a visina koncentracije pojedinih sastavnica ovisi o klimatskim uvjetima staništa biljke. Glavnu sastavnicu čini ester (25-50%) neril-acetat. Od ostalih sastavnica u eteričnom ulju smilja nalaze se monoterpeni, seskviterpeni, alkoholi, fenoli, oksidi (1,8-cineol) te diketoni (italidioni, b-diketoni). Italidioni i b-diketoni su kemijski  spojevi karakteristični za smilje te se ne nalaze u drugim biljnim vrstama.

Eterično ulje smilja sadrži još više od stotinu sastavnica u tragovima, što ga čini vrlo kvalitetnim i sigurnim uljem.

Djelovanje

Ulje smilja se koristi u kozmetičkoj industriji za proizvodnju krema u kombinaciji s drugim biljnim uljima.

Smilje djeluje regenerativno obnavljajući oštećena tkiva i djeluje snažno protuupalno. Djeluje analgetično i spazmolitično pa olakšava grčeve i bol u mišićima nakon napora. Pokazuje  antikoagulantno, antialergijsko, antidepresivno, sedativno, imunostimulirajuće, ekspektorirajuće te antiseptično djelovanje. Primjena eteričnog ulja smilja indicirana je u tretmanu proširenih vena, upale i bolnih mišića, išijasa, reumatoidnog artritisa, psorijaze, dermatitisa te njegu ožiljaka. Koristi se i kod ekcema, alergija, astme, opeklina, ogrebotina, rana, svježih i starih ožiljaka, strija, bora, akni, virusnih i bakterijskih infekcija, nesanice, mentalne i emocionalne iscrpljenosti, kroničnog umora, anksioznosti. Nema puno znanstvenih studija koje dokazuju sva ta djelovanja. Neke in vitro studije su dokazale antibakterijsko i protuupalno djelovanje. Iako nemaju znanstveni dokaz za svaku indikaciju, tradicionalna upotreba i dugotrajnost primjene bez štetnog djelovanja daje nam sigurnost u primjeni ovog ulja.

Eterično ulje smilja

Berba smilja za proizvodnju eteričnog ulja odvija se u vrijeme cvatnje kada je koncentracija eteričnog ulja u cvjetovima najviša. Ubrani se cvjetovi destiliraju vodenom parom.  Cvjetovi se moraju destilirati  u roku od 24 sata jer koncentracija eteričnog ulja ubrzano opada nakon branja.

Kao nusprodukt destilacije smilja vodenom parom nastaje cvjetna vodica ili hidrolat koji također ima visokovrijedna terapeutska svojstva. Hidrolat smilja drugačijeg je kemijskog sastava od eteričnog ulja pa njime dominiraju ketoni, alkoholi i 1,8-cineol.

Macerat smilja

Macerat smilja je također popularan i vrlo se lako napravi. Glavna karakteristika smilja je što eterično ulje postupkom maceracije prelazi u biljno ulje. Za izradu macerata potrebno je brati samo cvatove a ne cijelu biljku. Cvjetovi se ubiru po sunčanom danu a macerat se mora raditi isti dan od posve svježih cvjetova. Maceriranje  se odvija kroz 3-4 tjedna.  Za izradu macerata koriste se biljna ulja neutralnog mirisa.

Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like