Dodaci prehrani,O vašem zdravlju

Kako se ginseng koristi u medicini?

Panax ginseng C.A. Meyer (Araliaceae) je biljka koja se već tisućama godina koristi u tradicionalnoj medicini na Dalekom istoku, posebice u Koreji, Kini i Japanu. Najraniji tekstovi o primjeni ginsenga u tradicionalnoj kineskoj medicini potječu još iz 2743. g. pr. Krista. Iako se korijen ginsenga u kineskoj farmakologiji spominje prije više od 5000 godina, on je još uvijek predmet istraživanja i dokazivanja.

Ginseng je korijen višegodišnjih biljaka Panax quinquefolium L. koji raste u SAD-u i Kanadi i Panax ginseng C. A. Meyer (Araliaceae) koji raste u Kini i Koreji.

Panax quinquefolium L. poznat je kao američki ginseng, a Panax ginseng C. A. Meyer je poznat kao kineski ginseng. Korijen se bere kada je biljka stara oko 3–6 godina.

Ginseng je višegodišnja biljka koja naraste do 50 cm. Ima uspravnu, tanku i nerazgranjenu stabljiku koja na vrhu ima  cvat od bijelih do zelenkastih cvjetića. Listovi su dlanasto razdijeljeni. Plodovi su svijetlocrvene bobice.

Korijen je cilindričan, blijedožut, podijeljen na krupnije primarno korijenje s korjenčićima.

Biljka raste sporo, za dobivanje korijena koriste se od 4 do 6 godina stare biljke iz uzgoja.

Naziv roda Panax ginseng postavio je ruski botaničar C. A. Meyer, a dolazi od grčkog termina „pan“ što znači sve i „Axos“ što znači lijek. Ime vrste izvedeno je iz kineske riječi „jensheng“, a podrazumijeva biljku čiji korijen nalikuje na ljudsko tijelo. Dakle, Panax  ginseng znači „sveljekovita čovjekolika biljka“ .

Preparati Ginsenga se većinom primjenjuju u obliku ekstrakata dobivenih iz korijena ili kao sasušeni korijen koji može biti cijeli ili narezan.

Kemijski sastav

Malo je biljnih droga koje sadrže tolike sastavnice različitih kemijskih struktura. Tijekom dugogodišnjih istraživanja izolirani su: triterpenski saponini (ginsenozidi), eterično ulje, polisaharidi, poliacetileni, fenolne supstancije, trigliceridi, masne kiseline, aminokiseline, peptidi, pektini, steroli, bjelančevine i mineralne tvari, vitamini (B1, B2, B12 i C vitamin).

Djelovanje i uporaba

Za ginseng se često koristi termin adaptogen – za opisivanje sposobnosti ginsenga za povećanje otpornosti na fizički, kemijski i biološki stres te podizanje opće vitalnosti organizma. Ovaj učinak javlja se polako te je potrebno nekoliko tjedana liječenja da se dobije puna korist .

Ginseng je učinkovit  kod virusnih opterećenja, temperature, stresa i tjelovježbe. Dokazano je da su preparati ginsenga učinkoviti kod povećanja radne sposobnosti i poboljšanja iskorištenja kisika. Pozitivan je učinak ginsenga na učenje.  Ginseng je glavni sastojak u tradicionalnoj kineskoj medicini za liječenje seksualne impotencije. Nekoliko nedavnih istraživanja pokazala su da ginseng ima antioksidacijsko i organo-protektivno djelovanje, uključujući i kardiovaskularnu zaštitu. Monografije Svjetske zdravstvene organizacije i Komisije E  navedeno  je da se ginseng primjenjuje u prevenciji i jačanju mentalnih i tjelesnih sposobnosti, kod oslabljene koncentracije i oporavka nakon bolesti.

Ginseng ima velik broj farmakoloških svojstava. Pokazuje hipoglikemijsku aktivnost, moćnu terapijsku aktivnost stanica, poboljšava imunološki sustav, također ima hepatoprotektivnu i antivirusnu aktivnost i uzrokuje diuretičku rezistenciju. Kardiovaskularni učinci ginsenga ili ginsenoida su opširno ispitivani.

Polisaharidi iz ginsenga imaju imunomodulacijski učinak. Studija koja je ispitivala djelovanje polisaharida ginsenga na gripu, dokazala je da se ginseng može koristiti kao lijek protiv virusnih infekcija kao što je gripa.

Indikacije za primjenu ginsenga su brojne. Koriste se kao afrodizijak, preporuča se korištenje osobama izloženim intelektualnim naporima (poslovnim ljudima, studentima), osobama koje su izložene velikim fizičkim naporima, osobama starijim od 40 godina, sportašima, rekreativcima, rekonvalescentima i osobama iscrpljenim bolešću te svima koji žele poboljšati kvalitetu života.

Oprez je potreban kod trudnica, dojilja i djece.  Nuspojave koje su mogu javiti od preprata ginsenga su rijetke i blage kao što su  blage probavne smetnje, problemi sa spavanjem ili alergijske reakcije.

Moguće su interakcije s lijekovima pa je potreban oprez kod bolesnika koji boluju od raka, dijabetesa i osoba s povišenim krvnim tlakom.

Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like