O vašem zdravlju

Gripa: simptomi i liječenje

Gripa (influenca) je lako prenosiva zarazna bolest dišnih putova, koja je uzrokovana virusima. Početak bolesti je karakteriziran povišenom tjelesnom temperaturom, tresavicom, malaksalost, glavobolja i bolovi u mišićima.

Uzročnik gripe

Uzročnik gripe je virus influence koji spada u porodicu mikrovirusa. Razlikujemo 3 vrste virusa: Tip A, tip B i tip C. Oni uzrokuju iste simptome bolesti ali različite težine. Virusi u organizmu potiču stvaranje protutijela, međutim ta protutijela nemaju zaštitno djelovanje jer su nestabilni i neprestano mijenjaju svoja svojstva (mutacija). Iz toga proizlazi da nas svaki put napada drugačiji virus i zbog toga ne ostaje imunitet nakon preboljele gripe. Mutacije su posebno izražene kod virusa tipa A, pa taj tip češće nego ostali uzrokuje epidemije (svake 2-3 godine).

Razvoj gripe

Bolest se širi kapljičnim putem(pri razgovoru ,kihanje, kašljanje), a najvažniji izvor zaraze je čovjek. Gripa se javlja češće za vrijeme hladnijih mjeseci u jesen i pred zimu. Bolest pogađa sve dobne skupine a najugroženiji su mala djeca i stariji ljudi.

Virus gripe se zadržava isključivo na površini dišnog sustava i uzrokuje odumiranje tih stanica. Tijekom gripe često nastaju komplikacije koje uzrokuju bakterije (zbog smanjenog imuniteta ) gdje upala u dišnom sustavu postaje gnojna, a tijek bolesti se produžava.

Od zaraze do pojave prvih simptoma je kratko vrijeme 1-2 dana. Bolest počinje naglo sa visokom temperaturom, bolovima u mišićima, kostima i zglobovima. Temperatura je obično 38-40 C i ako nema komplikacija traje 5-7 dana. Bolesnici imaju jaku glavobolju, bezvoljni su i pospani i osjećaju veliku nemoć. Nakon par dana javljaju se simptomi vezani uz dišni sustav: bolovi u grlu, curenje nosa, bol u prsima , kašalj. Može se javiti i konjuktivitis(upala očne spojnice) koja se očituje suzenjem očiju, osjetljivošću na svijetlo. Ponekad su simptomi slabi i nalikuju na običnu prehladu.

Komplikacije nastaju kod dodatne bakterijske infekcije. Najteža je komplikacija ako infekcija zahvati pluća. Kod starijih osoba tijekom gripe može doći do obolijevanja organa- upala mozga, upala srca, mišića ali to je vrlo rijetko i odraz su oslabljenog imunološkog sustava.

Najčešće i najteža komplikacija je upala pluća uzrokovana istovremenom bakterijskom i virusnom upalom. Bolesnik kod gripe najčešće potpuno ozdravi, a moguće komplikacije i smrtnost su mogući kod osoba oštećenog imuniteta, djece, starijih osoba i osoba koji boluju od kroničnih bolesti.

Liječenje gripe

Liječenje nije moguće (jer se radi o virusnom oboljenju ), pa se liječe simptomi. Bolesnik treba mirovati, uzimati dovoljne količine tekućine(čaja), lakše probavljivu hranu, vitamin C i lijekove za snižavanje temperature i protiv bolova. Upotreba antibiotika nije opravdana jedino ako se radi o nekoj bakterijskoj infekciji.

Gripu svakako treba preležati , zbog mogućih bakterijskih infekcija. Protiv bolova i temperature uzmite npr. paracetamol (Lupocet, Daleron, Lekadol, Eferalgan, Maxflu…). Od čajeva uzmite čaj od kamilice ili metvice jer djeluju blagotvorno na želudac.

Sprečavanje bolesti

Oboljeli od gripe trebaju se izolirati i suzdržati od druženja sa zdravim osobama. Važno je napomenuti da u doba gripe ne odlazite u zdravstvene ustanove jer je veća mogućnost zaraze. Potrebno je češće provjetravati prostorije ,češće pranje ruku, čišćenje površina dezinfekcijskim sredstvom. Te mjere nisu dovoljne za uspješnu borbu protiv gripe, mnogo bolju zaštitu pruža cijepljenje protiv gripe. Cijepiti se treba u predsezoni- rujan, listopad, studeni. Cjepivo sadrži živi, oslabljeni ili umrtvljeni virus gripe koji ne može uzrokovati bolest, ali potiče stvaranje zaštitnih protutijela. Cijepiti se mogu starije osobe i kronični bolesnici jer cjepivo ne uzrokuje ozbiljne posljedice. Osobe alergične na perad i jaja ne smiju se cijepiti ovim cjepivom jer su jaja uključena u proces proizvodnje cjepiva.

Da bi cjepivo bilo uspješno mora se napraviti od tipa virusa koji uzrokuje epidemiju. Cjepivo se obično pripravi od nekoliko tipova virusa- onih koji su uzrokovali nekoliko zadnjih epidemija te se naknadno dodaje tip koji uzrokuje aktualnu epidemiju.

Cijepljenje se provodi jednokratno u mišić u području gornje trećine nadlaktice. Prvenstveno je namijenjeno : osobama starijim od 65 godina, bolesnicima s kroničnim oboljenjem srca, pluća i bubrega, oboljelima od šećerne bolesti, bolesnicima nakon transplatacije i drugim teškim bolesnicima. Ne zaboravite da se svake godine treba cijepiti iznova jer se cijepivo mijenja i prilagođava svake sezone.

Katarina Fehir Šola, mr.pharm.

Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like