Dodaci prehrani,O vašem zdravlju

Ginkgo: najstariji biljni lijek

Drvo ginkga smatra se živim fosilom. Ekstrakti dobiveni iz njegova lista  jesu najstariji biljni lijekovi. Na tržištu postoje dva standardizirana ekstrakta – Egb 761 i LI 1370. Većina kliničkih studija provedena je na Egb 761. To je pročišćeni ekstrakt iz listova ginkga koji ne sadrži farmakološki nedjelatne tvari (omjer droga : ekstrakt = 50 : 1). Iz ekstrakta se uklanjaju trjeslovine, protoantocijanidini, biflavoni, glikolne kiseline, proteini, mineralne tvari, masnoće i smole. Osnovne djelatne sastavnice ginkga su ginkolidi i bilobalidi.

Farmakologija flavonoida, ginkolida i bilobalida

Flavonoidi djeluju zaštitno na ishemična oštećenja mozga, imaju antioksidacijsko djelovanje (hvatači slobodnih radikala), flavoni i flavanoli utječu na izmjenu tvari u stijenkama žila, utječu na fragilitet žila, rutozid povisuje prag za izlaženje krvi iz kapilara.

Ginkolidi inhibiraju PAF (čimbenik aktivacije trombocita) i imaju antiishemičko djelovanje.

Bilobalidi djeluju tako da smanjuju edem mozga, štite od neurotoksičnih mijelinskih oštećenja, poboljšavaju izmjene tvari u mozgu, povećavaju toleranciju hipoksije, povisuju lokalnu cerebralnu prokrvljenost.

Djelovanje i uporaba

Preparati ginkga poboljšavaju  prokrvljenost žila pri cerebralnim smetnjama u cirkulaciji. Poboljšavaju oslabljene moždane funkcije i tome pridružene tegobe poput vrtoglavice, oslabljenog pamćenja, nesanice, gubitak koncentracije, labilnog ponašanja praćeno strahom, loše orjentacije. Poboljšavaju i perifernu arterijsku cirkulaciju. Koristi se i kod nedostatka energije, depresije, glavobolja, hemoroida i varikoznih vena zbog povoljnog učinka  na elasticitet krvnih žila itd. Iz ovoga je vidljivo da preparati ginkga imaju širok terapijski spektar djelovanja.

Meta analiza od 11 studija dokazala je povoljno djelovanje ginka u tretmanu kardiovaskularne insuficijencije. U modernoj kineskoj farmakologiji ekstrakti lista i ploda ginkga preporučuju se za liječenje bolesti srca i pluća. Zapadne zemlje (posebice Njemačka i Francuska), ekstrakt ginkga preporučuju za liječenje arterijskih bolesti i cerebralne insuficijencije kod starijih ljudi .

Ginko  može izazvati antitrombocitni učinak. Ginkolidi jesu potencijalni inhibitori čimbenika agregacije trombocita (PAF). Zabilježena su postoperacijska krvarenja kod istovremene konzumacije preparata ginkga i antitrombocitnih lijekova. Stoga se ne preporuča istodobno korištenje preperata ginkga i antitrombocitnih lijekova poput acetilasalicilne kiseline (100 mg).

Postoje istraživanja koja su dokazala da redovito uzimanje standardiziranih preparata ginkga može pomoći u nekim stanjima. Tako je dokazano da poboljšavaju kongenitivne funkcije kod starih ljudi, a poboljšavaju i memoriju. Preparati ginkga ne utječu na starije osobe koje imaju normalnu mentalnu funkciju. Poboljšavaju simptome demencije. Kod dijabetičke retinopatije postoje dokazi o poboljšanju jasnoće vida ukoliko uzima ekstrakt ginkga kroz šest  mjeseci. Kod glaukoma  redovitim uzimanjem smanjuje se oštećenje vidnog polja. Kod PMS-a uzimanje ekstrakta ginkga, od 16-tog dana ciklusa pa sve do 5-tog dana trajanja ciklusa, znatno se smanjuje osjećaj bolnih i preosjetljivih dojki, a neuropsihološki simptomi vezani uz PMS znatno se smanjuju. Poboljšava se stanje kod Raynaudovog sindroma, te kod vertiga. Znanstvena literatura još navodi neka stanja u kojima bi uporaba ginkga bila opravdana, npr. seksulana disfunkcija, tinitus, ADHD, karcinom, izlaganje radioaktivnim zrakama, moždani udar, shizofrenija, vitiligo.

Djelovanje ginkga u liječenju akutnog ishemijskog moždanog udara dokazivala je grupa autora. U Kini se za tu indikaciju koriste preparati ginkga u obliku injekcija ili tableta, u ostalim dijelovima svijeta to nije toliko rašireno.

Preparati ginkga jedni su od najprodavanijih biljnih proizvoda u Republici Hrvatskoj, ali i u svijetu. U interesu je potrošača i proizvođača da takvi preparati imaju određenu kvalitetu i da su transparentni u kvaliteti. Uočene su velike razlike u koncentraciji aktivnih supstancija. Veliki iskorak u standardizaciji farmaceutske kvalitete postignut je kroz farmakopejsku monografiju ekstrakta Ginkgo biloba. U prilog toj standardizaciji danas se sve više preparata ginkga registrira kao biljni lijek.

Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like