Dodaci prehrani,O vašem zdravlju

Echinacea: sve što o njoj morate znati

Echinaceae purpureae ili purpurna rudbekija je jednogodišnja  ili višegodišnja biljka visoka od 60-180 cm. Ima specifične jezičaste cvjetove duge 2-4 cm izrazito purpurne boje i  ima karakteristične ovješene latice. Ta vrste Echinaceae je najrasprostranjenija. Domovina joj je Sjeverna Amerika, a danas se uzgaja  posvuda. Ostale vrste su vrlo slične E. purpurei.

Vrste roda Echinacea imaju višestoljetnu primjenu kod domorođačkog stanovništva Sjeverne Amerike među Indijanskim plemenima. Korjen Echinaceae angustifolia koristili su protiv mnogih bolesti : zubobolje, glavobolje, za pripremu obloga u liječenju opeklina, protiv zmijskih ugriza ili uboda kukaca, liječenje artritisa, reume, sepse…

Echinaceae je ime roda biljaka porijeklom iz Sjeverne Amerike. Najčešće tri vrste Echinaceae su : Echinaceae purpurea, E. angustifolia, E. pallida.

Echinacea je jedna od  rijetkih biljaka koja iza sebe ima niz kliničkih studija koje dokazaju i opravdavaju njezinu primjenu kao imunomodulatora te pokazuju antivirusno djelovanje kod respiratornih infekcija.

U ljekovite svrhe koriste se zelen i korijen biljke. Prema ESCOP-u oficinalna vrsta je E.purpurea.

E.purpurea zelen sadrži alkilamide, derivate kavene kiseline ( cikorična kisleina), polisaharide, glikoproteine, flavonoide i eterično ulje ( 0,08-0,32%).

E. purpureae korijen sadrži cikoričnu kiselinu, alkilamide, poliacetilene, polisaharide.

Echinacea angustifolia korijen sadrži alkilamide, poliacetilene, derivate kavene kiseline, polisaharide tipa inulina, eterično ulje (manje od 0,1%).

Echinacea pallida korijen sardži ketoalkene i ketoalkine, poliacetilene, derivate  kavene kiseline (oko 1%), ehinakozid (bez cinarina za razliku od E. angustifolia), glikoproteine, alkilamidi su odsutni za razliku od prethodne dvije vrste te eterično ulje (0,2-2%).

Preparati

Odabiremo li preparate echinace za pomoć u samoliječenju, potrebno je obratiti pozornost na sastav, odnosno na vrstu echinace koja se nalazi u proizvodu. Preparati echinacee su najkvalitetniji kada su napravljeni iz ekstrakta svježe biljke, a to je i sugestija Komisije E i ESCOP-a. Svježa biljka ima 3 puta više djelatnih tvari (alkilamida) od biljke koja je sušena. Alkilamidi oksidiraju i iznimno su hlapljivi, tako da se veliki dio gubi sušenjem. Upravo alkilamidi imaju imunomodulacijsko djelovanje. Preparati echinace uglavnom dolaze u obliku svježeg soka, tinkure svježe biljke, SIPF-a, suhih standardiziranih ekstrakata ( kapsule,tablete).

Na globalnom, svjetskom tržištu postoji preko 800 različitih preparata echinacee.

Prilikom odabira preparata koji sadrže echinaceu potrebno je obratiti pažnju na vrstu echinacee koja se u njemu nalazi. Kao što smo već napomenuli, na temelju kliničkih studija utvrđeno je da su djelotvorne isključivo vrste Echinacea purpurea i Echinacea pallida.

Antivirusna aktivnost Echinaceae

Od 2009 – 2011godine objavljena su  velike znanstvene studije koje su potvrdile sposobnost Echinaceae da inhibira respiratorne viruse (in vitro). Antivirusna aktivnost  Echinaceae je pronađena da djeluje na virusu influence A/B (H3N2, H1N1, H5N1, H7N7), herpes simplex virus, RSV.

Djelovanje Echinaceae na imunitet

Djelovanje echinaceae na imunološki sustav dokazano je studijom koja je rađena u University of  London. Pacijenti su uzimali echinaceu ( standardizirani oblik) oralno tijekom 8 dana. Ova klinička studija potvrđuje da Echinaceae podupire „slabi“ imunolološki sustav u fazama povećanog stresa ili virusnih infekcija ( gripa ili prehlada). Ona potvrđuje da i imunološki sistem se ne može „prestimulirati“ uzimajući preparate Echinaceae.

Doziranje
Echinacea purpurea zelen

ESCOP/komisija E: 6-9mL svježeg soka biljke dnevno ili ekvivalentni preparati. Korekcija doze na temelju težine.

Echinacea purpurea korijen

ESCOP: 3x3mL tinkture svježeg korijena (1:5 w-v, 55% etanol). Ekvivalentni preparati.

Echinacea pallida korijen

Komisija E: tinktura 1:5 w/v 50% etanol u dozi koja odgovara 900mg suhog korijena (3x60kapi).

Ne koristiti duže od 8 tjedana (ESCOP).

Oprez

Nikako se ne smije koristiti kod autoimunih bolesti kod kojih imunološki sustav napada vlastito tkivo (multipla skleroza). Nije dozvoljena ni njena uporaba kod AIDS-a (paradoksalno ubrzava umnožavanje virusa), te tuberkuloze i reumatoidnog artrititsa.

Alergijske reakcije  kod korištenja preparata echinace su rijetka a manifestiraju se kao kožni osipi. Ljudi koji inaće imaju alergijske reakcije na biljke  kao npr. ambrozija, tratinčice, krizanteme  skloniji su alergijskim reakcijama na ehinaceu.

Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like