O vašem zdravlju

Apiterapija u prevenciji i liječenju bolesti

APITERAPIJA je sastavni dio prirodne medicine i uključuje primjenu pčelinjih proizvoda u prevenciji i liječenju bolesti.

Pčelinji proizvodi predstavljaju veliki dar prirode čovjeku. Njihova primjena u liječenju najrazličitijih oboljenja seže stoljećima u prošlost. U pčelinje proizvode ubrajamo: med, propolis, matičnu mliječ, pelud ili cvjetni prah, pčelinji otrov te vosak.

PROPOLIS je tvar koja nastaje miješanjem biljnih materijala koje sakupljaju pčele sa probavnim enzimima i voskom. Namjena mu je zaštita i obrana pčelinje košnice. Mnogi povijesni zapisi svjedoče o primjeni propolisa u medicini starih naroda (Egipćani, Babilonci, Arapi, Grci, Rimljani). Propolis sadrži oko 200 sastavnica od kojih su najvažnije: vosak, esencijalna ulja, biljni balzami i smola, cvjetni prah, vitamini i oligoelementi itd. Svojstva propolisa (boja,miris) se razlikuju ovisno o sastavu, te godišnjem dobu.

Najvažnije aktivne sastavnice propolisa čine polifenolni spojevi – flavonoidi (galangin, kvercetin, kempferol, pinocembrin itd.) . Flavonoidi posjeduju niz korisnih farmakoterapijskih učinaka od kojih su najvažniji antioksidacijski, antimikrobni (djeluju na stanice bakterija, gljivica i virusa), antitumorski, hepatoprotektivni, protuupalni, te kardioprotektivni učinak.

Zahvaljujući svom sastavu propolis se koristi u liječenju različitih bakterijskih, gljivičnih, te virusnih oboljenja. Zbog njegovih brojnih ljekovitih svojstava ga se naziva lijekom 21. stoljeća. Propolis se primjenjuje kod respiratornih problema, pri njezi usne šupljine (kod paradentoze), u dermatologiji (kod akni, ekcema, opeklina), kod infekcija probavnog trakta, za zaštitu jetrenog tkiva te za jačanje imunološkog sustava. Primjenu propolisa nalazimo i u kozmetici, zahvaljujući njegovom antimikrobnom djelovanju i utjecaju na brzu regeneraciju tkiva.

Propolis na tržište dolazi u obliku tinktura, kapi, sprejeva, tableta, kapsula, te masti i krema. Pozornost treba obratiti kod djece, trudnica i dojilja i izbjegavati primjenu alkoholnih tinktura zbog velikog sadržaja alkohola u njima. Mogućnost pojave alergijskih reakcija na propolis je veoma mala (nuspojave su moguće uglavnom kod osoba alergičnih na pčele).

MATIČNA MLIJEČ je mješavina cvjetnoga praha, meda i žlijezda slinovnica. Matična mliječ sadržava visoku koncentraciju biološki aktivnih sastavnica koje mlade pčele luče iz svojih mliječnih žlijezda i neophodna je za prehranu i reprodukciju u pčelinjem svijetu. Smatra se vrhuncem prirodne biosinteze zbog čudesne kombinacije sastojaka prisutnih u mliječi. Na tržištu su dostupni brojni suhi liofilizirani pripravci, no smatra se da daleko veću ljekovitu vrijednost posjeduje svježa matična mliječ. Međutim svježu matičnu mliječ treba čuvati hermetički zatvorenu i na niskoj tempetaruri (-18oC).

Ljekovita svojstva matične mliječi proizlaze iz njenog sastava koji čine: aminokiseline, proteini (albumini, globulini, lipoproteini, glikoproteini), šećeri (glukoza, fruktoza, maltoza), masti (fosfolipidi, steroli), neurotransmiteri (acetilkolin i kolin), vitamini (vitamini A, C, D, E, vitamini B kompleksa), enzimi (amilaza, kisela fosfataza), hormoni (estradiol, testosteron, progesteron).

Matična mliječ pokazuje pozitivne učinke kod gripe i drugih virusnih infekcija, podiže razinu imuniteta, smanjuje tegobe kod kemoterapije, ubrzava cijeljenje i obnovu kostiju nakon lomova ili ozljeda, smanjuje upalu i bol u zglobovima kod artritisa, pomaže kod senilnosti i neuroza, održava ravnotežu hormona, regulira manjak seksualne energije, sprečava infekcije muških i ženskih spolnih organa, utječe na normalizaciju krvnog tlaka i smanjenje razine masnoća u krvi. Matična mliječ sudjeluje u regeneraciji stanica pankreasa te ima učinak na sniženje razine šećera u krvi. Pomaže u jačanju korjena kose, poboljšanju tonusa i izgleda kože i noktiju. Zahvaljujući 10-hidroksi-2-decenoičnoj kiselini (10-HDA) pripisuje joj se i protutumorski učinak.

Čista matična mliječ koristi se kao 50% alkoholna otopina i ukapava se ispod jezika. Dnevna doza za odrasle je od 100 do 200 mg, a za djecu od 20 do 50 mg. U ljekarnama je nalazimo umiješanu u med, u kapsulama ili u kombinaciji sa različitim ljekovitim biljem u obliku otopina.

Lea Matašin, mag.pharm.

Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like