Dodaci prehrani

Đumbir + vitamin B6: kako djeluju?

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, čiji se podanak tisućama godina koristi u borbi protiv raznih zdravstvenih tegoba.

Đumbir (Zingiber officinale)

Od davnina se u Kini i Indiji koristi kao začin, lijek i afrodizijak. Kao afrodizijak poznat je i u islamskom svijetu. Na zapadu se pak uotrebljavao protiv želučano-crijevnih tegoba, proljeva, u vodicama za usta i grgljanje te u tinkturi za zube, a ribari s Karipskih otoka ga stoljećima upotrebljavaju kao sredstvo protiv morske bolesti. U pučkoj medicini se koristio kao karminativ, sredstvo za čišćenje i kao adstringens. Đumbir pospješuje lučenje sline i želučanog soka, potiče peristaltiku crijeva, a ima i kolagogno djelovanje te se kao takav koristi kod pomanjkanja teka i dispeptičkih tegoba. Ima antiemetičko djelovanje te se koristi i kod simptoma bolesti vožnje.

Aktivne komponente

U svježem korijenu su kao glavne aktivne komponente identificirani gingeroli.

Prah podanka đumbira sadrži 3-6% masti, 9% bjelančevina, 60-70% ugljikohidrata, 3-8% vlakana, 8% pepela, 9-12% vode i 2-3% eteričnog ulja.

Eterično ulje se sastoji od: alfa-zingiberola (30-70%), betabisabolona (10-15%), monoterpena i seskviterpena, cineola, geranil-acetata i terpena.

Kako djeluje đumbir?
  • Kardiovaskularni sustav – stimulativno djeluje na srčani mišić i cirkulaciju krvi u tijelu.
  • Migrene – koristan kod neuroloških poremećaja, a ima pozitivan učinak na migrenske glavobolje bez nuspojava.
  • Gastrointestinalni sustav – gingeroli, glavni aktivni sastojci u svježem podanku đumbira, stimuliraju probavu, apsorpciju hrane te uklanjaju zatvor i nadutost.
  • Protuupalno djelovanje – bioaktivni spojevi đumbira (gingeroli i diarilheptanoidi) djeluju na sprječavanje procesa biosinteze prostaglandina (medijatora upale).
  • Analgetski učinak – ima jaki analgetički učinak što je posljedica inhibicije ciklooksigenaze 1. Gingerol i njegov derivat [8]-paradol su potentniji inhibitori COX-1 od acetilsalicilne kiseline.
  • Antimikrobni učinak – neke aktivne komponente inhibiraju rast određenih kolonija bakterija kao što su Escherichia coli te vrsta Proteus i Staphyloccocus.
Vitamin B6

Antiemetičko djelovanje vitamina B6 (piridoksin) poznato je još od 1942. godine. Iako ovaj esencijalni vodotopivi vitamin ima nekoliko oblika koji se nalaze u cirkulaciji, uključujući piridoksin, piridoksal i piridoksal 5′ fosfat, još uvijek nije točno jasno koja komponenta ispoljava antiemetičko djelovanje (iako se sumnja na neki oblik prolijeka piridoksal 5′ fosfata nad kojim se vrše daljnja ispitivanja).

Gingerol je aktivna komponenta đumbira koja ima izrazito povoljno djelovanje kod sprječavanja i ublažavanja mučnine te raznih dispeptičkih tegoba, a zajedno u kombinaciji s vitaminom B6 taj učinak se poboljšava.

Veći efekt se postiže uzimanjem manjih doza nekoliko puta tokom dana u vremenskim razmacima od po nekoliko sati.

Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like