Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je polisaharidna molekula (velik i složen ugljikohidrat) poznata i kao hijaluronan. Formiraju ga naše stanice i prirodno se javlja u našim tijelima. Uz kolagen i elastin, jedan je od glavnih sastojaka vezivnog tkiva koje okružuje naše stanice kože gdje koži pruža vlagu i čvrstoću.

Mlada, zdrava koža sadrži puno hijaluronske kiseline, ali kako starimo, naša koža proizvodi je sve manje, a postojeće rezerve se troše.

Osnovna karakteristika hijaluronske kiseline koja je ujedno i razlog njene posebnosti i popularnosti snažna je sposobnost vezanja i zadržavanja velikih količina molekula vode unutar kože, odnosno svojstvo humektanta.

Ono je i njezina osnovna fiziološka funkcija unutar matriksa, središnjeg i najvitalnijeg dijela kože koji joj osigurava čvrstoću, elastičnost i volumen.

Može vezati između 1.000 i 10.000 puta veće molekule od vlastite težine u vodi (to jest, jedan gram veže između jedne i deset litara)

Održavanje optimalne hidratacije ključno je za zdravu kožu: bez prave količine vode koža se isušuje i manje je učinkovita kao zaštitna barijera. Vizualno gubi sjaj i čvrstinu.

 

Hijaluronska kiselina postoji u različitim oblicima i veličinama molekula, što određuje ulogu za koju ćemo ju upotrijebiti – ulogu filera, boostera, mezoterapijskog preparata, seruma ili kreme, ovisno o tome što želimo postići, volumen ili hidrataciju kože ili oboje.

 

U SERUMU I KREMI: 

tako će hijaluronska kiselina u formi seruma i kreme snažno hidratizirati kožu, “zaključavajući” molekule vode unutar nje i sprečavajući njezin gubitak, što će za rezultat imati “plump” efekt – zaglađeniju, puniju, čvršću, zdraviju kožu.

 

Druga dva važna razloga posebnosti hijaluronske kiseline su njezina sigurnost i mogućnost upotrebe i kod osjetljivih koža, te mogućnost kombiniranja sa brojnim drugim aktivnim supstancama, odnosno drugim preparatima za njegu kože.

Svakodnevno čišćenje, hidratacija i zaštita od sunca s preparatima bogatim hijaluronskom kiselinom pomoći će održati kožu hidriranom, zdravom i odgoditi vidljive znakove starenja kože.