Blog

SAMOPREGLED DOJKI

Samopregled je prvi korak u brizi za svoje zdravlje.


Važnost samopregleda dojke

Rano otkrivanje promjena u dojkama od izrazite je važnosti jer prepoznavanje tumora u početnim stadijima drastično smanjuje mogućnost daljnjeg širenje i rasta.
Rak dojke pojavljuje se i u mlađoj životnoj dobi, otkrivanje raka u početnoj fazi bolesti izlječivo je u više od 95% slučajeva. Zbog prevencije, ženama svih dobi preporučuje se mjesečni samopregled dojki.
Dojke su organ građen od žlijezda s nizom izvodnih kanala, od masnog tkiva, veziva i ligamenata, individualno prisutnih u različitim omjerima. Riječ je o strukturama koje uvijek stvaraju različite, veće ili manje, tvrđe ili mekše kvržice dostupne pipanjem. Žljezdane strukture jako su ovisne o hormonalnom statusu te se mijenjaju tijekom menstrualnog ciklusa (ili uz nadomjesnu hormonalnu terapiju), pa su kod većine žena puno istaknutije uoči menstruacije.
Najbolje vrijeme za izvođenje samopregleda dojki je tjedan dana nakon završetka menstrualnog ciklusa kada se dojke opuste.  Ako dojke pregledavate uvijek u istom terminu, s vremenom ćete uočiti da najveći dio kvržica ima stalni raspored i istu strukturu. Zapamtiti strukturu dojke bit je samopregleda, upornim pipanjem i pretraživanjem dojki potrebno je postići da točno poznajete raspored svih struktura u dojkama kako biste mogli prepoznati svaku novu promjenu.
Većina novih promjena u dojkama nisu karcinomi,najčešće su to ciste ili drugi oblici mastopatije, ali svaka novootkrivena promjena zahtjeva da je što prije pokažete svom liječniku.
Samopregled dojki treba početi u što ranijoj dobi kako bi žena dobro upoznala svoje dojke i nakon toga ih sam pratila.

Kako pravilno izvesti pregled dojki

Samopregled izvodite u tri jednostavna koraka:
• ispred ogledala
• u ležećem položaju
• tijekom tuširanja

Samopregled ispred ogledala

Stanite uspravno ispred ogledala i promotrite dojke sprijeda i s obje strane, s rukama podignutim iznad glave te potom i s rukama položenim na struk.
Potražite bilo kakve promjene u konturi dojke, otekline, uvlačenja na koži ili promjene na bradavicama.
Tada bi se morale okrenuti u stranu. Prilikom stajanja postranično prema ogledalu treba promotriti tkivo dojke, a ako je potrebno i podići dojku kako bi se promotrilo tkivo ispod.

Samopregled u ležećem položaju


Legnite i lijevu ruku podignite iznad glave. Jagodicama desne ruka počnite s pipanjem gornjeg dijela pazušne jame radeći male kružne pokrete. Nakon toga prijeđite na druge dijelove dojke radeći tri kružna pokreta različitih intenziteta. Počnite s nježnim i površinskim pokretima, a završite s dubinskim u tkivu dojke. Pokušajte pojedine dijelove uhvatiti jagodicama prstiju obje ruke od kojih gornja pipa dojku, a donja pridržava kako bi osjetili još jače strukturu dojke. Zbog preciznijeg pregleda, pokušajte dojku pregledavati po četvrtinama  te nakon pregleda svih četvrtina opipajte cijelu dojku u smjeru kazaljke na satu i u suprotnom smjeru.Pritisnite bradavicu te provjerite iscjedak te izrasline na bradavici i areoli.

Samopregled tijekom tuširanja

Važno je dobro nasapunati cijelo tijelo kako bi ruke što bolje klizile po površini kože dojke.
Ponovite postupak iz ležećeg položaja, no desnu ruku prvo postavite bočno uz tijelo te ju zatim podignite iznad glave kako bi se dojka podignula, a samim time i potencijalne kvržice pomaknule i postale opipljivije.

Savjetujte se s liječnikom ukoliko primijetite:
• kvržicu unutar tkiva dojke
• kvržica koja je nepomična i  fiksirana za tkivo dojke
• kvržicu u pazušnoj jami
• promjenu boje kože na tkivu dojke
• intenzivan svrbež koji ne prestaje
• pojavu neobičnog iscjetka iz   bradavice
• oteklinu I crvenilo dojke
• nabiranje ili uvlačenje kože na dojci
• ranice na dojci

Prevencija karcinoma dojke
Životni stil također ima značajnu ulogu u razvoju zloćudnih promjena dojke. Dokazano je kako su pretilost,sjedilački način života i manjak tjelesne aktivnosti te učestalo konzumiranje hrane bogate nezdravim masnoćama i prerađenim ugljikohidratima povezani s povećanim rizikom za razvoj karcinoma dojke. Pušenje i konzumacija alkohola također su dokazani čimbenici rizika. Sve više istraživanja pokazuje važnu povezanost prehrane i zloćudnih tumora dojke.
Kako biste spriječili karcinom dojke ili suzbili njegov rast, jedite povrće iz porodice kupusnjača poput brokule,kelja i cvjetače. Ono obiluje sumpornim spojevima koji pomažu organizmu uravnotežiti razinu hormona estrogena. Crveno bobičasto voće izvor je zdravih antioksidansa, a plava riba obiluje omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese u tijelu. Uključite i tjelesnu aktivnost ili vježbanje u onom intenzitetu koje vaše tijelo može podnijeti


Andrea Ćurić, farm.tehn.

Učinimo nešto korisno za svoje zdravlje i izdvojimo 10 minuta mjesečno za samopregled dojki!

Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like