Blog

Razina kisika, pulsni oksimetar i COVID-19

Dora Štefanac, mag.pharm.

Jeste li ikada čuli za pulsni oksimetar? Bez obzira na njihovo prethodno poznavanje, sigurno ste u posljednje vrijeme primijetili njihovo često  pojavljivanje u vijestima, na društvenim mrežama ili u razgovoru s doktorima, prijateljima. U nastavku teksta objasnit ćemo Vam što su pulsni oksimetri, kako se koriste i koja je njihova poveznica s COVID-19.

Što je pulsni oksimetar  i što mjeri?

Pulsni oksimetar je mali uređaj koji se pričvrsti na prst ili drugi dio tijela (uho) i mjeri razinu kisika u krv. Pulsni oksimetar omogućuje i mjerenje otkucaja srca. Procedura je bezbolna i kratka. S digitalnog displeja štipaljka instrumenta pričvršćenog na prst očitavaju se vrijednosti pulsa i postotak zasićenosti arterijske krvi kisikom. Uređaj mjeri refrakciju svjetlosti za mjerenje zasićenosti hemoglobina kiskom. Ova metoda ovisi o protoku krvi stoga je važno da protok nije oslabljen. Pulsni oksimetar može se koristiti u svim kliničkim stanjima u kojima postoji mogućnost javljanja hipoksije.

Što je hipoksija?

Hipoksija je medicinski termin za stanje smanjene razine kisika u tijelu. Zasićenje (saturacija) kisikom je ispod 90%. Hipoksemija je manjak kisika u krvi.

Referenta vrijednost pO2=9,3-13,3 kPa (70-100 mm Hg)

Laka hipoksemija pO2 =7,3-9,2 kPa (55-70 mm Hg)

Teška hipoksemija pO2 =5,3-7,2 kPa (40-55 mm Hg)

Vrlo teška hipoksemija pO2 ‹5,3 kPa (‹40 mm Hg)

Arterijska hipoksemija osnovna je indikacija za primjenu kisika. Stanja koja uzorkuju hipoksiju su različita, kronične plućne bolesti, poremećaji u radu srca, oslabljena cirkulacija. Simptomi su osjećaj umora, hladnoće, oslabljena koncentracija, blijedilo, vrtoglavica, česte infekcije.

Je li pulsni oksimetar koristan za otkrivanje COVID-19?

Novi korona virus koji uzorkuje COVID-19 ulazi u tijelo kroz dišni sustav, pritom izazivajući ozljedu upalu pluća što može negativno utjecati na prijenos kisika u krvotok. Zamijećeno je u praksi kako često pacijenti koji su COVID-19 pozitivni, ali se osjećaju relativno dobro, imaju nisku razinu kisika. To je zabrinjavajuće jer su ti pacijenti značajnije bolesni iako se tako ne osjećaju. S druge strane postoje pacijenti s izraženim COVID-19 simptomima, jakom vrućicom, bolovima u mišićima i želučanim tegobama, ali imaju normalnu razinu kisika. Iz navedenih razloga, pulsni oksimetar se ne može koristiti kao probirni test za otkrivanje infekcije COVID-19.

Može li pulsni oksimetar biti koristan alat za praćenje COVID-19 kod kuće?

Ako osoba ima blagi oblik COVID-19 i na kućnom je liječenju, oksimetar može biti koristan za provjeru razine kisika kako bi se rano otkrila hipoksija. Rizik za manjak kisika u krvi imaju pacijenti s plućnim bolestima, bolestima srca, pretile osobe te pušači.

Koja su normalna očitanja mjerenja?

Da bi oksimetar bio učinkovit za praćenje razine oksigenacije, prvo morate znati svoj početni SpO2 .Ne postoji univerzalni SpOkoji ukazuje da ste zdravi. Postojeće bolesti poput KOPB-a, srčanog zatajenja, pretilosti  ili apneja utječu na SpO2 . COVID-19 pozitivna osoba trebala bi imati SpOna ili iznad 90 do 92%. Ako je postotak niži od navedenog praga, potrebno je obratiti se liječniku.

Što bi moglo umanjiti preciznost oksimetra?

Preciznost rada oksimetra može umanjiti pacijentova loša cirkulacija u ektremitetima (hladne ruke), vaskularna bolest, Raynaudov sindrom, umjetni nokti i lakovi tamnih boja.

LITERATURA:

1. https://www.health.state.mn.us/diseases/coronavirus/pulseoximeter.html

2. https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2020/aug/can-an-oximeter-help-detect-covid-19-at-home/

3. http://medikor.hr/wp/disanje-kisik-i-pulsna-oksimetrija/

Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like