Blog

Ljekovite masti za razne tegobe

Autor : Katarina Fehir Šola, mag.pharm.

Bilo da ih koristimo za kožne tegobe ili, primjerice, protiv bolova, ljekovite masti naći će se gotovo u svakom domu.

Ljekovite masti (pomasti, unguenta) su mekani farmaceutski pripravci koji se sastoje od masne podloge te jednog ili više aktivnih lijekova ili biljnih ekstrakata. Primjenjuju se izvana na kožu pa moraju biti s njom kompatibilni, ne smiju je iritirati i moraju oslobađati lijek odnosno aktivnu supstancu.

Na tržištu postoji velik broj masti za određene tegobe (bolove, upale, atopijske promjene na koži…) te za njegu kože. Pacijenti se često odlučuju upravo za masti kod rješavanja određene tegobe, prije nego li će uzeti tablete. Također, u narodnoj medicini koristi se velik broj ljekovitih biljaka koje se primjenjuju upravo u obliku masti.

Nezgodna strana biljnih masti i ulja je što se kvare, pa da bi ostale postojane upotrebljavaju se konzervansi te ih je potrebno pravilno skladištiti (na hladnom).


Podloge za pripremanje masti

Kao podloge za pripremanje masti služe:

  • uljno-masne podloge, npr. biljna ulja, svinjska mast, mineralna ulja i masti
  • apsorbirajuće podloge, npr. lanolin, hidroksistearin-sulfat, stearilni alkohol
  • emulzijske podloge, npr. cetilni alkohol, stearinska kiselina, gliceril-monostearat
  • vodotopljive podloge, npr. polietilenglikoli, polisorbati, poliakril-stearat

Donosimo vam opis nekih češćih podloga za izradu ljekovitih masti.

Vazelin

Vazelin je dvofazni sustav gel-strukture. Vazelin je gel napravljen od tekućih i čvrstih ugljikovodika, a čest je sastojak kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda. Čvrsta faza sastoji se od mikrokristaliničnog izoparafina i n-parafina, a tekuća faza (50-80% ukupnog sastava vazelina) sastoji se od tekućih izoparafina, n-parafina i olefinskih ugljikovodika.

Lanolin

Lanolin je jedan od najstarijih i najčešće primjenjivanih emulgatora u farmaciji. Lanolin je pročišćeni vosak dobiven s vune ovce Ovis aries L., Bovidae. Dobiva se čišćenjem vune pomoću vruće vode te dodatnim pročišćavanjima da bi se uklonile nečistoće. U njemu dominiraju lanolinske kiseline te lanolinski alkoholi, no od spojeva je najviše kolesterola i lanosterola. Zbog svojstva vezanja velike količine vode služi kao emulgator za masne podloge za izradu mnogih ljekovitih masti. Lanolin je smeđežuta masna tvar, a pravi lanolin na sebe može vezati trostruku masu vode u odnosu na svoju masu. Postoji i ultrapročišćeni lanolin koji je bijele boje i potpuno je bez mirisa. Lanolinski emulzijski sustavi su idealni za zaštitu jako suhe i ispucale kože, primjerice ruku i stopala, te njegu kože beba. Od vazelina i lanolina u ljekarništvu se pripravlja poznata dječja mast.

Shea (karite) maslac

Shea (karite) maslac dobiva se iz sjemenki afričkog stabla. Na sobnoj temperaturi je krut. Puno se koristi u kozmetičkoj industriji jer sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina – stearinsku, oleinsku i linolnu kiselinu, lipide, vitamine A i E te visok sadržaj proteina i minerala. Shea maslac je jedno od rijetkih ulja koja, zbog prisustva cimetne kiseline, štite kožu od UV-B spektra zračenja. Za takav učinak maslac mora biti nerafiniran. Vraća vlažnost koži, pa je izvrstan za njegu zrele kože. Djeluje i protuupalno, pa se može dodavati u pripravke za liječenje bolesti kao što su seboreja, neurodermitis, akne i psorijaza. U ljekarnama možete pronaći rafinirani i nerafinirani shea maslac.

Ceramidi

Ceramidi su specifična skupina lipida. Brojne studije pokazuju da lokalna primjena ceramida (fosfolipida i sfingolipida dobivenih iz biljnih ulja) u vrlo kratkom vremenu obnavlja oštećenu hidrolipidnu barijeru rožnatog sloja epidermisa. Time se smanjuje mogućnost velikog transepidermalnog gubitka vode i nastanka sekundarnih infekcija. Ceramidi koji se koriste u  pripravcima proizvode se patentiranim postupkom biofermentacije te imaju istu strukturu kao i ceramidi koji su prirodno prisutni u koži.

Glicerol

Glicerol se lako upija u kožu i s obzirom na sposobnost vezanja vode održava hidrataciju kože.

Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like