Blog

Detoksikacija organizma

Katarina Fehir Šola, mag.pharm., univ.mag.pharm.

Pod pojmom detoksikacije podrazumjevamo prirodan proces neutralizacije i eliminacije otrova iz ljudskog tijela. Otrovi u našem organizmu mogu biti posljedica unosa ili razgradanje hrane, udisanje otrova, korištenje lijekova, pušenje, konzumiranje alkohola i sl. Detoksikacija se može provoditi promjenom prehrane (specijalne dijetala prehrana), tjelovježba  u kombinaciji s primjenom biljnih dodataka. Neke detoksikacije su usmjerene na određene organe kao npr. jetra, bubreg, limfni sustav …

Osnova svake detoksikacije bi trebala biti pravina prehrana koja uključuje  voće ( jabuke, grejp) i povrće (radić, maslačak, rukola i svo tamnozeleno povrće). Preporuke nutricionista koje će pomoći u detoksikaciji su:

  • Obavezno doručkovati, pretežito ugljikohidrate
  • U drugoj polovici dana treba dati prednost proteinskoj hrani ( meso, riba)
  • Izbjegavati obilne večere
  • Juhe su odlične u detoksikaciji ( maknuti suvišnu masnoću iz juha)
  • Ne preskakati obroke
  • Izbjegavati dulje gladovanje
  • Temelj prehrane neka bude povrće
  • Konzumirati jogurt, kiselo mlijeko
  • Piti biljne čajeve nekoliko puta dnevno
  • Piti dosta vode

Ako se odlučite za detoksikaciju, potrebno se je posavjetovati sa stručnim osobama, nutricionistom, liječnikom ili ljekarnikom.

Breza

Breza ( Betula pendula) se smatra djelotvornim biljnim diuretikom i čest ja sastojak biljnih kombinacija koje se koriste za detoksikaciju organizma. Listovi breze sadrže flavonoide, saponine, eterično ulje, gorke tvari, metilsalicilat. Kora sadrži eterično ulje i metilsalicilat. Breza je dobar diuretik kod svih vrsta bolesti bubrega, mokraćnog mjehura. Količina mokraće se povećava pet puta, a istodobno se iz organizma ubrzano izlučuje mokraćna kiselina. Primjenom se smanjuju simptomi reumatičnih bolesti te tegobe pri mokrenju.

Artičoka

Primjenjuje se u obliku tinktura svježe biljke, suhih standardiziranih ekstrakata te u obliku cijenjenih EPS (standardzirani ekstrakt svježih biljaka) i SIPF (integralna suspenzija svježeg bilja) oblika. Komisija E preporuča 6g/dan suhe droge ili preparate ekvivalentne doze. Ekstrakt artičoke se nalazi u biljnim mješavinana za detoksikaciju. Potreban je oprez kod žučnih kamenaca i ne treba koristiti dodatke prehrani s artičokom kod opstrukcije žučnih kanala i alergije na glavočike.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se dobiva iz mladih listova biljke Camellia sinensis (Theaceae). Oni su bogati polifenolnim spojevima od kojih su najvažniji katehini. Listovi čaja se odmah nakon branja zagrijavaju (izlaganjem vodenoj pari ili suhim prženjem u tavama) radi inaktiviranja enzima i sprječavanja oksidativnih promjena.

Kinezi su naučili da se u različitim krajevima mogu dobiti različite vrste okusa čaja.Od podneblja i različitim uzgojem mogu se dobiti iz iste biljke čajevi različitog sastava i svojstava. Od iste biljke razlikujemo tri vrste čaja : zeleni čaj, crni čaj i oolong čaj, a razlikuju se po fermentaciji.

Zeleni čaj se proizvodi isto kao i crni , kod zelenog čaja nije dopuštena fermentacija. Crni čaj je najviše fermentiran dok je oolang čaj polufermentirani čaj.

Zeleni čaj ima vrlo bogat sastav. Poznato je oko 300 njegovih sastavnica. Najvažniji su  : flavonoli (kvercetin, kempferol i rutin), kofein, fenolne kiseline, teanin( aminokiselina) i aromatični spojevi. Jedna šalica čaja obično sadrži 50-100 mg kofeina .

Velik je broj farmakoloških učinaka zelenog čaja. U literaturi se navodi njegovo djelovanje : antioksidativno, protuupalno, antikarcinogeno, antibakterijski, smanjuje apetit, smanjuje koncentraciju kolesterola i lipida…

Kod dijabetičara redovito korištenje zelenog čaja smanjuje apsorpciju šećera i reducira šećer u krvi preko supresije aktivnosti prijenosnika glukoze.

Gastrointestinalni trakt je najizloženiji djelovanju čaja zbog direktnog kontakta s otopinom čaja i njegovim spojevima. Poboljšava pokretljivost crijeva.

Poznato je i djelovanje zelenog čaja na tjelesnu težinu. U istraživanju koje se je provodilo u Nizozemskoj  grupa ljudi je pila zeleni čaj s kofeinom. Zabilježili su pad na tjelesnoj težini. Predpostavlja se da i kofein potpomaže oksidaciju masti.

Maslačak

Maslačak ( Taraxacum officinale ) je trajna zeljasta biljka. U ljekovite se svrhe koriste korijen i list maslačka. List maslačka se koristi kao diuretik, kod infekcija mokraćnih puteva.

Korijen maslačka se koristi kao koleretik ( potiče stvaranje i lučenje žuči). U novije se vrijeme koristi za „čišćenje“ jetre i žuči. I on pokazuje blago diuretsko djelovanje te se koristi kao dodatna terapija kod povišenog kolesterola. Maslačak se najčešće primjenjuje kao čaj ili tinktura.

Potreban je oprez kod opstrukcije žučnih vodova, žučnih kamenaca i osoba koje su alergične na porodicu Asteraceae.

Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like