Blog

Blog iz laboratorija

Bademovo ulje

Andrea Ćurić, farm.tehn.

Bademovo ulje  najčešće  primjenjujemo u izradi kozmetike jer ima izrazita ljekovita svojstva, a možemo ga korititi i samostalno. Iznimno je bogato biljnim bjelančevinama, vitaminima A, B1, B2 i B6 te vitaminom E. Bademovo ulje sadrži i tri vrste esencijalnih masnih kiselina: omega-3, omega-6 i omega-9. Dobiva se  ekstrakcijom iz suhih plodova badema i jedno je od najstabilnijih biljnih ulja, bogate arome i ljekovitih sastojaka dugog trajanja. Ulje badema pogodno je za sve tipove kože.


 

Za ljekovito djelovanje bademovog ulja odgovoran je njegov bogat sastav.
• Vitamin A- sudjeluje u procesu sinteze kolagena
• Vitamin E- služi kao zaštita od slobodnih radikala (antioksidans) koji napadaju kolagen kože te uzrokuju štetu na stanicama.
• Vitamin B- potiče rast stanica te pomaže kod regeneracije oštećene kože


Bademovo ulje za njegu kože

Bademovo ulje sadrži mnogobrojne sastojke neophodne za zdravu i njegovanu kožu, pogodno je za primjenu i na dječjoj koži. Smiruje upale, dermatitise, opekline, ekceme i psorijazu, daje koži elastičnost te se stoga koristi za prevenciju nastanka strija, celulita i bora. Ulje badema hrani, vlaži, štiti kožu te usporava starenje i poboljšava ten te se može koristiti kao  sredstvo za uklanjanje šminke.

Bademovo ulje za njegu kose

Bademovo ulje obiluje vitaminom A koji štiti folikule. Ono ubrzava rast kose, opskrbljuje  vlasište vlagom, sprječava pucanje kose i prhuti, obnavlja vlasi te kosi vraća mekoću, sjaj i volumen, a uz to smiruje i nadraženost tjemena. Ulje je bogato vitaminima i mineralnim tvarima koje pogoduju kosi: vitaminima A, B, D i E, magnezijem, kalcijem i kalijem.

Bademovo ulje za zdrave nokte

Svakodnevna primjena bademovog ulja pomaže izliječiti suhe i lomljive nokte, prirodno hrani, jača pločicu nokta i čini ju glatkijom. Kožicu oko noktiju čini mekšom i tako spriječava stvaranje zanoktica i listanje noktiju uzrokovano isušivanjem.


Bademovo ulje za masažu

Bademovo ulje je jedno od najčešće korištenih ulja za masažu. Ima važnu ulogu u aromaterapiji jer se koristi kao bazno ulje kod nanošenja više vrsta aromatičnih ulja, koja mogu iritirati kožu ako se nanose sama. Prodire u duboke slojeve kože, omekšava i jača kožu, opušta napete mišiće i pomlađuje tijelo.

Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like