Blog

Beta glukan

Katarina Fehir Šola,mag.pharm, univ.mag.pharm.

Beta glukan je među najprodavanijim proizvodima u ljekarnama jer je na cijeni kao vrlo potentni imunomodulator. Američka uprava za hranu ( FDA) je beta glukanima izoliranim iz gljiva i iz kvasca dodijelila status GRAS. To znači da su oni sigurni za primjenu.

Beta glukani su polisaharidi čije su  molekule D-glukoze povezane β-1,3 glikozidnim vezama.

(1,3)(1,4)- β glukani nalaze se u staničnoj stijenci zobi i ječma i imaju dokazano djelovanje u održavanju normalne razine kolesterola u krvi te doprinose smanjenju porasta glukoze u krvi nakon obroka bogatog ovom vrstom glukana.

(1,3)(1,6)- β glukani iz stijenke kvasca i određenih gljiva imaju dokazano imunomodulacijsko djelovanje. Djeluju imunomodulatorno na nespecifični imunitet.Oni se nalaze u stijenci kvasca te posjeduju antibakterijska i antitumorska svojstva.

IZVOR

Oblici koji pokazuju imunomodulatorno djelovanje su izolirani iz gljiva odnosno iz kvasca Saccharomyces cerevisiae, koji su pročišćeni i ekstrahirani do koncentracije od 75-80% (1,3)(1,6)- β glukana. (1,3)(1,4)- β glukani se u prirodi nalaze u ječmu, zobi i mekinjama.

PODRUČJE PRIMJENE

Općenito se može reći da beta glukani pojačavaju imunološki sustav našeg organizma. Dodatak prehrani kojie sadrži beta glukan preporučiti ćemo  kod osoba s akutnim padom imuniteta ili kao prevencija respiratornih, bakterijskih, virusnih ili gljivičnih infekcija u djece i odraslih. Također ako je osoba sklona čestim infekcijama i prehladama može se uzimati kroz neko vrijeme kako bi osnažili organizam. Koristi se kao adjuvantna terapija kod onkoloških bolesnika. Mogao bi pomoći kod alergijskih i atopijskih stanja te u procesu bržeg zacjeljivanja rana.

Beta glukani iz ječma i zobi doprinose održavanju normalne razine kolesterola u krvi, ukoliko se dnevno unese u organizam 3 g β-glukana iz ovih izvora. Stoga imaju protektivni učinak kod krvožilnih bolesti.

Uzimanje β glukana iz zobi ili ječma kao dijela obroka doprinosi smanjenju porasta glukoze u krvi nakon tog obroka, ako hrana sadrži bar 4 g β glukana na svakih 30 g ugljikohidrata. Time ova vrsta β glukana ima ulogu u prevenciji dijabetesa tipa 2.

DOZIRANJE

Uobičajena doza u dodacima prehrani kreće se između 50-500 mg (1,3)(1,6)- β glukana za odrasle, odnosno od 2 – 45 mg/ml za djecu. Ovakva suplementacija se provodi kroz više tjedana. Doze u kliničkim istraživanjima se kreću od 2-4 mg/kg tjelesne mase, a minimalno preporučena doza je 250 mg β glukana.

DOSTUPNI OBLICI

Kapsule, tablete, šumeće tablete, prašak, sirup, tekući dodatak prehrani – monopreparati, ili kombinacija s vitaminom C, cinkom, multivitaminskim preparatima, biljnim ekstraktima, ekstraktima gljiva, propolisom, medom odnosno probioticima. β glukani iz zobi postoje u obliku praha i kapsula.

MJERE OPREZA

Uzimanje β glukana ne preporučuje se osobama koje boluju od autoimunih bolesti (multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis) i kod primjene imunosupresiva. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama i djeci mlađoj od 1 godine.

Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like