Blog

Aromaterapija kod uboda i ugriza

Katarina Fehir Šola, mag.pharm.,univ.mag.pharm.

Ubodi insekata su u ovo doba uobičajeni, bilo da su to ubodi komaraca, krpelja, pčela ili osa. Na mjestu uboda javlja se crvenilo i svrbež, a može doći i do oteknuća. Zaštitite se na vrijeme.

Komarci nisu sasvim bezazleni jer mogu prenesti razne bolesti. Ubodi komaraca su ugrizi ženki komaraca koja se hrani krvlju. Pri ugrizu ona ostavlja slinu na koži, na koju naš organizam reagira alergijskom reakcijom.

Kod uboda pčela i osa treba biti posebno oprezan zbog mogućih alegijskih reakcija i oteklina koje mogu biti opasne po život. Na pčele i ose alergijske reakcije su češće zbog toga je potreban oprez i brzo reagiranje za pomoć.

Ugrize krpelja ne osjećamo, a često ih niti ne vidimo jer su jako mali. Najčešće ih primijetimo tek kada počne koža svrbiti ili na tom djelu dođe do oticanja. Preporučuje se da iza svakog boravka u prirodi detaljno pretražimo kožu. Ako ste imali nesreću pa se krpelj zalijepio za vašu kožu potrebno ga je pažljivo s pincetom izvaditi pazeći pri tome da ga izvadimo cijelog. Ako se pri vađenju dio odvoji i ostane u koži potrebno je posjetiti liječnika. Mjesto nakon vađenja krpelja potrebno je dobro oprati i dezinficirati. Krpelji su prenosioci raznih oboljenja i treba biti oprezan.

U tretmanu mjesta uboda predlaže se upotreba krema sa antihistaminicima koji djeluju već nakon 10-tak minuta, a ukoliko je reakcija izraženija upotrebljavaju se kreme s kortikosteroidima i oralno antihistaminik (po preporuci liječnika). Također je potrebno hladiti otečeno mjesto. Hladnoća smanjuje upalni proces te smanjuje osjećaj svrbeža. Preporuča se ne češati izgrebano mjesto, jer tada dolazi do pojačanog lučenja histamina i jačanja reakcije te mogućnosti nastanka infekcije i ožiljaka.

U tretmanu mjesta uboda možemo koristiti i  biljne iscrpine, kreme ili sprejeve koji sadrže npr. kamilicu, aloe vera, propolis, nevena. Ovi preparati su pogodni za djecu kao prirodna alternativa liječenja uboda insekata.

Zaštita od uboda

U većini slučajeva niti jedan repelent ne može pružiti 100%-tnu zaštitu jer njegovo djelovanje ovisi o mnogo faktora. Za djelovanje repelenata važna je koncentracija djelatne komponente i ponovnom nanošenju repelenta, količini nanesenog proizvoda i  različitom djelovanju na pojedine vrste insekata (samo komaraca ima preko 3000 vrsta!).

Da bi uspješno spriječili ubode komaraca prvo je potrebno zaštiti svoju kožu repelentima i zaštitnom odjećom. U prostorijama gdje boravite stavite elektronski raspršivač, mirisne svijeće, spirale i slično. Danas na tržištu postoji velik broj proizvoda protiv komaraca, u obliku sprejeva, sticka, krema, narukvica, zvučnih aparata… Danas se zbog sigurnosti od češće primjene i manjih alergijskih reakcija, sve češće koriste aromaterapeurski pripravci za zaštitu od insekata.

Prirodni repelenti

Neke biljke i eterična ulja su prirodni repelenti, jer sadrže određene spojeve koji nanešeni na kožu odbijaju insekte. U zadnje vrijeme na tržištu postaju dostupni prirodni proizvodi repelentnog učinka koji kao aktivne sastavnice imaju mješavine različitih eteričnih ulja: citronele,  lavande, geranija, limunske trave, mentola, eukalptusa, bosiljka,  ružmarina, limuna, melise, timijana, komorača, pačulija, cedra, čajevca, cimeta, klinčića, a može se koristiti i ulje neema. Ovi preprarati na tržištu dolaze u obliku ulja, losiona, sprejeva. Iako se radi o prirodnim preparatima, moguće su alegijske reakcije na koži, pa je potreban oprez i repelente ispitati na manjem dijelu tijela. Ako ne dolazi do reakcija na koži možete primijeniti preparat.

Eterično ulje citornele

To eterično ulje dobiva se iz Cymbopogon nardus i Cymbopogon winterianus, koje pripadaju porodici limunskih trava (Cymbopogon). Postoje ulja Cejlon i tipa Java, gdje se Javanska citronela više koristi.  Njegov specifičan miris maskira mirise koji privlači komarce ljudskom tijelu. On je popularan  prirodni repelent. Istraživanja su pokazala da je učinkovito protiv komaraca. Kod prirodnih repelenata važno je naglasiti da imaju kraći učinak od sintetskih repelenata pa se trebaju češće nanositi. Ovo ulje nema dovoljnu jakost da može zaštititi  od krpelja. Zadana koncentracija eteričnog ulja  je 5%. Ta koncentracija  kod nekih pojedinaca može izazvati kožne iritacije. Danas na tržištu postoje narukvice koje sadrže eterična ulja, na koje se, kada ishlape može nakapati eterično ulje čime izbjegavamo direktan dodir eteričnog ulja i  kože te se smanjuju  moguće iritacije. Eterično ulje citronele se smatra generalno ne škodljivim. Kao repelenti su dozvoljeni i proizvodi na bazi eteričnog ulja citronele. Ovo ulje osim što djeluje kao repelent ima i  protuupalno djelovanje, djeluje i kao fungicid te kao antiseptik za prostor.

Eterično ulje limunskog eukaliptusa

Nalazi se prirodno u lišću limunskog eukaliptusa (Eucalyptus citriodora).  Eterično ulje limunskog eukaliptusa je registriran  još 1948  kao insekticid, a danas  je čest sastojak  sprejeva i losiona koji imaju  repelentska svojstva. Kao i većina eteričnih ulja u visokim koncentracijama može izazvati iritacije kože. Ovo ulje se ne preporučuje u prva tri mjeseca trudnoće.

Ova ulja možete koristiti samostalno ili u kombinacijama s drugim eteričnim uljima. Oprez je potreban kod male djece, trudnica i dojilja. Prije kupovine repelenata potrebno se je posavjetovati s ljekarnikom.

Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like