AKTUALNO,Vijesti

“SKRB O MAJCI I DJETETU-ZRCALO DRUŠTVENE SVIJESTI”- ULOGA LJEKARNIKA U PROMICANJU DOJENJA

U sklopu obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja održan je stručni skup za usavršavanje ljekarnika „Skrb o majci i djetetu – zrcalo društvene svijesti“ Uloga ljekarnika u promicanju dojenja

 

     4. listopada 2018. u prostorijama Hrvatskog farmaceutskog društva održan je stručni skup za usavršavanje ljekarnika „Skrb o majci i djetetu – zrcalo društvene svijesti“ Uloga ljekarnika u promicanju dojenja u organizaciji: Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo u suradnji s Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske, UNICEF – uredom za Hrvatsku, Hrvatskim farmaceutskim društvom, Gradskim uredom za zdravstvo grada Zagreba, Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenju i Bjelovarsko – bilogorskom županijom. Skup je održan već treću godinu za redom, nakon Bjelovara i Koprivnice, u sklopu obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja. Nizom od devet predavanja i radionicom željelo se približiti sudionicima važnost dojenja, problemi s kojima se majke susreću te kako ljekarnici kao najdostupniji zdravstveni djelatnici mogu pomoći dojiljama.

     Renomirani predavači koji su govorili na skupu su redom prof. dr. sc. Josip Gregurić, dobitnik UNICEF- ovog priznanja 2006. godine „Prijatelj generacijama djece“ i koordinator programa „Rodilišta- prijatelji djece“, doc. dr. sc. Milan Stanojević, Klinička bolnica „Sveti Duh“Zagreb, Dinka Barić, mag. med. techn.,Jadranka Belan Žuklić, dr. med., specijalistica ginekologije i porodništva, prim. mr. sc. Marija Čatipović te magistre ZU Ljekarne Bjelovar, Katarina Fehir Šola, mag.pharm, univ.mag.pharm., Ruža Bundović, mag.pharm.

     Predavači su govorili o lijekovima za vrijeme dojenja, povezanosti dojenja i pretilosti kod djece, poteškoćama s kojima se majke susreću kod dojenja, ulozi ljekarnika u promicanju dojenja – kako ljekarnici znanjem i savjetima mogu pomoći trudnici, međunarodnom kodeksu o načinu marketinga i prodaji nadomjestaka za majčino mlijeko.

Prim. mr. sc. Marija Čatipović govorila je o Bjelovarsko- bilogorskoj županiji koja je prijatelj dojenja te o dosadašnjim rezultatima i novim izazovima s kojima se susreće u radu.

Na kraju skupa su magistre Katarina Fehir Šola i Ruža Bundović  održale radionicu pod nazivom kako organizirati savjetovalište za dojenje u ljekarni i navele par najzanimljivijih slučajeva iz prakse s kojima se ljekarnici susreću. Iz prakse su pokazale kako ljekarnik može biti i je aktivni član grupa za potporu dojenju gdje kolaborativnom praksom s liječnikom pedijatrom i patronažnom sestrom pomaže dojiljama s problema s kojima se susreću.

Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like