AKTUALNO,Vijesti

Shea maslac

Shea ili karite maslac dobiva se iz plodova biljke koja je samonikla u Africi latinskog naziva Butyrospermum parkii (G. Don) Kotschky  ili Vitellaria paradoxa Gaertn., Sapotaceae. Karite u prijevodu znači drvo koje daje maslac a latinski naziv butyrospermum znači plod s maslacom.

Shea drvo je drvo visoko 12-20 metara. Ovo drvo nije nikada kultivirano iz razloga što je potrebno oko 15 godina da urodi prvim plodovima, a svoju punu zrelost postiže tek za 25-50 godina. Plod drveta su orašasti plodovi koji se beru  između srpnja i kolovoza, u sredini kišne sezone. U Africi shea maslac se koristi zbog svojih ljekovitih svojstava već više od 2000 godina. Od jedne biljke kada je stara  tridesetak godina, može se dobiti 1 kg maslaca.

Sastav i upotreba

Shea maslac sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina (od 7 do 12%), vitamine A i E, te visok sadržaj proteina i minerala. Najvažnije sastavnice su triterpeni i esteri cimetne kiseline. Esteri cimetne kiseline imaju više funkcija, od apsorpcije UV zraka (mnogi kemijski filteri u kremama za sunčanje su cinamati), pa do protuupalne funkcije te regeneracije kože.

Sheamaslac se upotrebaljava  kod  regeneracije stanica kože i za njegu kože koja stari jer ima antiaging efekt.  Važno djelovanje je i protuupalno djelovanje. Shea maslac možemo koristi kod  raznih oboljenja kože kao što je psorijaza, seboreja, ekcemi, neurodermitis i akne, kod zacjeljivanja manjih rana, ogrebotina i opekotina. Shea maslac ima sposobnost dubokog prodora u kožu koju regenerira. Popularna je u  tretmanima strija i ožiljaka te za njihovu prevenciju  tijekom trudnoće. Specifično je to  što je jedan od rijetkih prirodnih tvari koje štiti od UV zračenja. Izvrsno je sredstvo nakon sunčanja gdje se može koristiti i kao redovita njega kože.

Važno je napomenuti kako je shea maslac siguran i kod ljudi koji imaju jako osjetljivu kožu. Koža ga dobro podnosi i ne potiče nikakve alergijske reakcije. Iz istog razloga shea maslac je odličan izbor za njegu osjetljive dječje kože. Afrikanke ga već stoljećima koriste kod svakodnevne njege novorođenčadi, ali i kožnih problema kao što je pelenski osip i tjemenica. Može se koristiti za njegu kose. Shea maslac je odličan za njegu kože atopičara (neurodermitis), pogotovo kod male djece, pomiješan s cca 30% ulja noćurka, boražine. Koristiti ga možemo i kod iziritirane kože nakon depijacije.  Shea maslac ujednačava ten kože i ima sposobnost brzog prodora kroz kožu. Važno svojstvo je da ne začepljuje pore kože.

Rafiniran ili ne rafiniran maslac?

Preporuka je svakako koristiti  maslac isključivo hladno prešan i nerafiniran, jer se postupkom čišćenja gube aktivni spojevi. Koristi se u balzamima za usne te kao baza za spravljanje kozmetičkih proizvoda za njegu tijela i lica.

Moguće su razlike u maslacima ovisno o proizvođaču. Shea maslac obično je blago žućkast i ima uvijek karakterističan miris koji varira od blagog do intezivnog  orašastog mirisa.Taj nas miris može podjetiti na miris blago užeglog ulja. Maslaci se osim  mirisu mogu razlikovati i u konzistenciji.  Mogu biti  uljasti, mekaniji, do jako  gustih masti.

Često se mogu vidjeti male grudice u maslacima. To je karakteristično zbog karakterističnog sastojka- triglicerida zasićenih masnih kiselina. One znaju tvoriti male grudice u maslacu te pripravcima od shea maslaca, pa možemo pogrešno zaključiti da proizvod nije dobar i da se pokvario. Otapanjem tijekom izrade balzama kuglice nestaju ali tijekom nekog vremena  ponovo se formiraju.

Shea maslac zbog svog bogatog sastava te pogodnosti primjene i na najosjetljivijoj koži ovaj proizvod čini prvim izborom u njezi.

Prethodna tema
Sljedeća tema

You Might Also Like